
Εσύ πού στέκεσαι;

Θεματική Ενότητα
Στερεότυπες αντιλήψεις / Διακρίσεις / Ρατσισμός

Ηλικιακή Ομάδα
12+

Μέγεθος ομάδας
8+

Διάρκεια
45 λεπτά

Υλικά
-
Πηγή: “Compassito”, Εγχειρίδιο εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα για παιδιά
Κριτήρια Επιλογής: Μέσα από τη δραστηριότητα τα παιδιά ανταλλάσσουν απόψεις για θέματα που σχετίζονται με την ισότητα κατ’ αρχήν μεταξύ τους και κατ’ επέκταση την ισότητα ανάμεσα σε όλους τους ανθρώπους. Μέσα από τη συζήτηση που ακολουθεί μετά από κάθε πρόταση-δήλωση που διαβάζεται στους μαθητές, ο συντονιστής και ο εκπαιδευτικός δίνουν έμφαση σε επιχειρήματα με τα οποία υπερασπίζονται τις ίσες ευκαιρίες και την εξασφάλιση των δικαιωμάτων, προωθούν την ισότητα και τον αμοιβαίο σεβασμό και καλλιεργούν το αίσθημα της αλληλεγγύης και της συνεργασίας στην τάξη. Οι συντονιστές στην τάξη μπορούν να δώσουν περισσότερο χρόνο σε προτάσεις που διχάζουν τα παιδιά και να ενθαρρύνουν τη μεταξύ τους συζήτηση προς μία κατεύθυνση που ανταποκρίνεται στους στόχους της δραστηριότητας.
Προσαρμογές: Η πρωτότυπη δραστηριότητα του Compass έχει δομηθεί στη θεματική της ισότητας των φύλων. Εδώ οι προτάσεις διαμορφώνονται στη θεματική της ενότητας και αφορούν την ισότητα σε όλες της τις διαστάσεις. Φυσικά οι προτάσεις μπορούν να προσαρμοστούν σύμφωνα με τις υποδείξεις του εκπαιδευτικού της τάξης, ώστε να μη θίγουν άμεσα θέματα που μπορεί να προκαλέσουν κρίση στην ομάδα και ταυτόχρονα να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μελών της.
Περιγραφή δραστηριότητας
Πληροφορούμε τα παιδιά ότι η γνώμη του καθενός είναι σημαντική και ότι θα χρειαστεί να την εκφράσουν σε αυτό το παιχνίδι.
Χωρίζουμε την αίθουσα στις πλευρές “συμφωνώ” και ”διαφωνώ”.
Διαβάζουμε κάποιους ισχυρισμούς και τα παιδιά στέκονται στο “συμφωνώ” ή στο “διαφωνώ”.
Ρωτάμε γιατί καθένας επέλεξε να σταθεί στην κάθε πλευρά και τα παιδιά εξηγούν τις θέσεις τους. Αφού ολοκληρωθεί η συζήτηση, όποιο παιδί έχει αλλάξει γνώμη μπορεί να αλλάξει πλευρά.
- Μόνο τα αγόρια παίζουν καλό ποδόσφαιρο.
- Τα κορίτσια βοηθούν τις μητέρες τους και τα αγόρια βοηθούν τους πατεράδες τους.
- Μόνο τα έξυπνα και τα ετοιμόλογα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν στο συμβούλιο της τάξης και του σχολείου.
- Δεν έχουν όλα τα παιδιά ίσα δικαιώματα στο σχολείο. Τα φτωχά παιδιά δεν μπορούν να συμμετέχουν τόσο όσο τα άλλα.
- Όσοι διαβάζουν πολύ δεν είναι καλοί στα αθλήματα.
- Τα παιδιά από άλλες χώρες δεν είναι καλοί/ες μαθητές/τριες.
- Τα παιδιά με αναπηρίες δεν μπορούν να έρχονται στο σχολείο μας.
- Τα παιδιά από την Αφρική δεν είναι τόσο έξυπνα.

Συζήτηση και αξιολόγηση
Μετά τη δραστηριότητα συζητάμε:
- Δυσκολευτήκαμε να διαλέξουμε πλευρά σε κάποιες ερωτήσεις? Σε ποιες? Γιατί?
- Αλλάξαμε γνώμη σε κάποιες?
- Είναι σημαντικό να ακούμε τις απόψεις όλων? Τα παιδιά πρέπει να συμμετέχουν στις αποφάσεις που λαμβάνονται? Σε ποιες περιπτώσεις και με ποιους τρόπους?
Τα παιδιά τώρα δουλεύουν σε ομάδες τριών, τεσσάρων ατόμων και προσπαθούν να αναδιαμορφώσουν τους ισχυρισμούς που διαβάστηκαν με τρόπο που όλα τα μέλη της ομάδας να συμφωνούν.
Κατεβάστε το αρχείο: Εσύ πού στέκεσαι