Μενού Κλείσιμο

Παιχνίδια ενεργοποίησης

enotita

Θεματική Ενότητα

Παιχνίδια γνωριμίας / Ασκήσεις ενεργοποίησης ομάδας

age group

Ηλικιακή Ομάδα

7+

teamwork

Μέγεθος ομάδας

5+

time

Διάρκεια

10 λεπτά

Ylika

Υλικά

-

perigrafi

Περιγραφή δραστηριότητας

Ο ήλιος λάμπει για όποιον/α…

Οι συμμετέχοντες/ουσες κάθονται κυκλικά σε καρέκλες ενώ στη μέση ένας/μία στέκεται όρθιος/α. Αυτός/ή που είναι στη μέση λέει δυνατά: “Ο ήλιος λάμπει για όποιον έχει καστανά μαλλιά”, “φοράει μάλλινο πουλόβερ”, “είναι κάτω από 1.70” κ.ά.
Αυτοί οι οποίοι ταιριάζουν με την περιγραφή πρέπει να σηκωθούν και να κάτσουν γρήγορα σε μία άλλη καρέκλα. Στο μεταξύ αυτός που στεκόταν στη μέση πιάνει μία από τις καρέκλες με αποτέλεσμα κάποιος άλλος να μείνει χωρίς. Αυτός στέκεται πια στη μέση και κάνει μία καινούργια δήλωση π.χ.: “ο ήλιος λάμπει για όποιον φοράει ρολόι”.

Ρομπότ και μηχανικός

Οι συμμετέχοντες/ουσες δημιουργούν ομάδες των τριών ατόμων. Ο ένας είναι ο μηχανικός και οι άλλοι δύο τα ρομπότ. Τα ρομπότ στέκονται πλάτη με πλάτη. Όταν ο μηχανικός τα χτυπήσει στο κεφάλι αρχίζουν να κινούνται αλλά πηγαίνουν μόνο μπροστά. Ακόμα και αν συναντήσουν εμπόδιο δεν μπορούν να στρίψουν. Στόχος του μηχανικού είναι να φέρει τα δύο ρομπότ πρόσωπο με πρόσωπο. Μπορεί να τα κάνει να στρίψουν δεξιά χτυπώντας τα στο δεξί τους ώμο και αντίστοιχα να στρίψουν αριστερά χτυπώντας τα στον αριστερό τους ώμο σε γωνία 90 μοιρών.

Ο αγώνας με τις πετσέτες

Όλοι/ες κάθονται σε κύκλο. Οι συμμετέχοντες/ουσες χωρίζονται αντίστοιχα σε φράουλα-σταφύλι, φράουλα-σταφύλι κλπ. Κάθε ομάδα πρέπει να περάσει από χέρι σε χέρι μία πετσέτα ώσπου να φτάσει ξανά στον πρώτο που την κρατούσε. Οι πετσέτες ακολουθούν αντίθετη φορά. Όταν ο/η διευκολυντής/ρια δώσει το σύνθημα ο αγώνας ξεκινά. Η ομάδα που κερδίζει φωνάζει το όνομά της (φράουλα ή σταφύλι).

Εξέλιξη (πρωτόγονος, αναγνώστης, ακτιβιστής, Γκάντι)

Οι συμμετέχοντες ξεκινούν από το στάδιο του πρωτόγονου. Κινούνται γρήγορα στο χώρο. Όποτε συναντήσουν κάποιον παίζουν πέτρα, ψαλίδι, χαρτί μία φορά. Όποιος κερδίσει περνά στο στάδιο του αναγνώστη, ακτιβιστή και Γκάντι αντίστοιχα. Καθένας σε κάθε στάδιο κάνει μία συγκεκριμένη κίνηση ως διακριτικό της κατηγορίας που ανήκει. Καθένας τώρα παίζει πέτρα, ψαλίδι, χαρτί με όποιον ανήκει στην κατηγορία του και μόνο. Αν κερδίσει ανεβαίνει στάδιο, αν χάσει κατεβαίνει στάδιο. Το παιχνίδι τελειώνει όταν όλοι φτάσουν στο ανώτερο επίπεδο.

Αυτές είναι οι κινήσεις που κάνουν οι συμμετέχοντες σε κάθε στάδιο:
Πρωτόγονος: ξύνει το κεφάλι του
Αναγνώστης: κάνει πως διαβάζει ένα βιβλίο
Ακτιβιστής: σηκώνει τον αντίχειρά του και φωνάζει “ανθρώπινα δικαιώματα!”
Γκάντι: ενώνει τα χέρια του μπροστά στο στέρνο του και κινείται ήσυχα και αργά στο χώρο.

Πλάτη με Πλάτη

2 μαθητές κάθονται πλάτη με πλάτη. Δίνουμε σε έναν από τους δύο ένα χαρτί με ένα ακανόνιστο σχήμα. Χωρίς να βλέπονται, ο ένας μαθητής προσπαθεί να εξηγήσει στον άλλον πώς να ζωγραφίσει το σχήμα. Ο άλλος μαθητής προσπαθεί να ζωγραφίσει σε ένα χαρτί το σχήμα σύμφωνα με την περιγραφή.