Μενού Κλείσιμο

Προσοχή – κίνδυνος!

book

Θεματική Ενότητα

Ειρηνική συνύπαρξη και επικοινωνία

avatar

Ηλικιακή Ομάδα

10+

duration1

Διάρκεια

30'

pen

Υλικά

χαρτιά, μαρκαδόροι

target

Στόχοι

  • ενίσχυση αυτό-έκφρασης
  • βελτίωση επικοινωνιακών δεξιοτήτων
desc

Περιγραφή

Εξηγούμε στα παιδιά πως ένας τρόπος να μειώσουμε τις συγκρούσεις και την επιθετικότητά μας στην καθημερινή μας ζωή είναι να ενισχύσουμε την ικανότητά μας να αναγνωρίζουμε τις φορτισμένες καταστάσεις έγκαιρα. Ζητάμε από το καθένα να σκεφτεί μια φορτισμένη κατάσταση από την οποία προέρχονται πολλά προβλήματα. Ξεκινάμε με ένα προσωπικό παράδειγμα και στη συνέχεια δημιουργούμε τη λίστα συγκεκριμένων προβληματικών καταστάσεων που αναφέρονται από τα παιδιά. Μετά από κάθε παράδειγμα, ρωτάμε εάν και άλλοι/-ες έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις. Βασιζόμενοι στα παραδείγματα δημιουργούμε μια καινούρια λίστα:

«Μπορούμε να περιμένουμε πρόβλημα όταν…»

Λόγου χάρη:

«Όταν είμαστε αγχωμένοι/-ες για κάποιο γεγονός που πρόκειται να συμβεί, Όταν δεν έχουμε προετοιμαστεί για κάτι που συμβαίνει, Όταν καταπατούν ή παραβιάζουν τον προσωπικό μας χώρο, Όταν αντιμετωπίζει πρόβλημα κάποιος άνθρωπος που αγαπάμε» κ.ο.κ.

Αμέσως μετά τα παιδιά επιλέγουν μια προβληματική κατάσταση από τη λίστα που δημιουργήσαμε και προσπαθούν να φανταστούν περισσότερες λεπτομέρειες, όπως πώς αντέδρασε το πρόσωπο που εμπλέκονταν.

Συζητάμε:

Από ποια σημάδια μπορούμε να καταλάβουμε ότι κάποιο πρόσωπο είναι θυμωμένο; Τι σημάδια εκπέμπει το σώμα μας όταν θυμώνουμε;

Μη λεκτικά παραδείγματα: κόκκινο πρόσωπο, στεγνά χείλη, σφιγμένο σαγόνι, τρέμουλο, κούνημα των χεριών, σκληρό βλέμμα, κλπ

Λεκτικά παραδείγματα: σκληρές λέξεις, υβριστικές εκφράσεις, κλπ

Σημάδια που εκπέμπει το σώμα: ταχυπαλμία, σφίξιμο στο στομάχι, κοκκίνισμα, κλπ

Εάν εντοπίσουμε κάποια από αυτά τα σημάδια σε εμάς ή στο άλλο πρόσωπο νωρίς, μπορούμε να κάνουμε κάτι, έτσι ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα; Αν ναι, τι είναι αυτό; Τέλος όσα παιδιά επιθυμούν, ζωγραφίζουν τα σημάδια του θυμού και τα αναπαριστούν σωματικά.

Κατεβάστε το αρχείο:  Προσοχή κίνδυνος