
Σκηνές Εκφοβισμού

Θεματική Ενότητα
Σχολικός Εκφοβισμός / Σχολική Βία

Ηλικιακή Ομάδα
13+

Μέγεθος ομάδας
9+

Διάρκεια
60 λεπτά

Υλικά
-
Πηγή: Compass, Ένα Εγχειρίδιο Εκπαίδευσης στα Ανθρώπινα Δικαιώματα για Νέους/ες, δραστηριότητα με τίτλο “Έχουμε εναλλακτικές λύσεις;”, σελ. 116
Κριτήρια επιλογής: Μέσα από τη δραστηριότητα αυτή τα φαινόμενα του σχολικού εκφοβισμού και της σχολικής βίας προσεγγίζονται σε όλες τους τις διαστάσεις. Ανάλογα με τον τρόπο που επιλέγουν οι μαθητές να αποδώσουν τις σκηνές τους, οι συντονιστές της δραστηριότητας μπορούν να κατευθύνουν τη συζήτηση με κύριο στόχο την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης. Στη δραστηριότητα αυτή, απαιτείται επίσης η συνεργασία με τον εκπαιδευτικό, ο οποίος χρειάζεται αφού επιλέξει τις σκηνές να συμμετέχει στην ομαδική συζήτηση που ακολουθεί ώστε να αποφευχθούν συγκρουσιακές καταστάσεις ανάμεσα στους μαθητές. Η δραστηριότητα αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή μαθητών όλων των ηλικιών.
Προσαρμογές: Η διάρκεια της δραστηριότητας μειώθηκε από 90 λεπτά σε μία ώρα εφόσον στο δίωρο εκπαιδευτικό εργαστήριο θα προηγείται δραστηριότητα στην οποία θα γίνεται εισαγωγική συζήτηση για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού. Επίσης, μία από τις 3 σκηνές του Compass αναφέρεται στην άρνηση και την απροθυμία που δείχνουν ο διευθυντής του σχολείου, ο εκπαιδευτικός της τάξης και ο εκπρόσωπος της διεύθυνσης εκπαίδευσης να ασχοληθούν με περιστατικό σχολικού εκφοβισμού που τους αναφέρει μαθητής. Το σενάριο αυτό αντικαταστάθηκε γιατί η απροθυμία και των τριών στελεχών της εκπαίδευσης να αναλάβουν δράση δεν αφήνει πολλά περιθώρια στους μαθητές να δώσουν μία λύση στο πρόβλημα. Αντίθετα, με το σενάριο του συντηρητικού και αδιάφορου πατέρα, οι μαθητές μπορούν να αναζητήσουν λύσεις του προβλήματος μέσα στο σχολικό περιβάλλον που είναι και το πρώτο βήμα που προτείνεται για την επίλυση τέτοιων περιστατικών πριν οι μαθητές αναζητήσουν άλλες λύσεις.
Περιγραφή δραστηριότητας
Κάνουμε μία μικρή αναφορά στην ομάδα για το τι σημαίνει “νταής” και “σχολικός εκφοβισμός” και πού μπορεί αυτός να εμφανίζεται.
Χωρίζουμε την ομάδα μας σε τρεις υποομάδες και αναθέτουμε σε κάθε ομάδα μία σκηνή ώστε να την προετοιμάσει και να την παρουσιάσει με τη μορφή παιχνιδιού ρόλων. Η κάθε ομάδα έχει 15 λεπτά να προετοιμάσει το θεατρικό της το οποίο πρέπει να έχει διάρκεια 3-4 λεπτά.

Συζήτηση και αξιολόγηση
Μετά τη δραστηριότητα συζητάμε:
- Από πού άντλησαν οι ομάδες υλικό για τις σκηνές τους;
- Ήταν ρεαλιστικές οι σκηνές που παρουσιάστηκαν;
- Ποιες από τις σκηνές που παρουσιάστηκαν συμβαίνουν στην τάξη και στο σχολείο;
- Ποιες από τις παρεμβάσεις ήταν εποικοδομητικές και ποιες περιέπλεξαν την κατάσταση;
- Πόσο εύκολο πιστεύετε είναι για τα παιδιά να μιλήσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο σχολείο;
- Ποιες τεχνικές πιστεύετε ότι φέρνουν θετικά αποτελέσματα και ποιες αρνητικά;
- Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να βρεθούν λύσεις που να είναι αποδεκτές από το θύμα;
- Αποτελούν βία όλα τα περιστατικά παρενόχλησης; Είναι εξουσία;
- Τι προσπαθούν να αποδείξουν οι νταήδες με τη συμπεριφορά τους στους άλλους μαθητές;
- Είναι αναπόφευκτη η παρενόχληση στο σχολείο;
- Υπάρχουν περιπτώσεις που θα όφειλαν να ενημερωθούν οι αρχές;
- Ποια είναι συνήθως τα θύματα της παρενόχλησης;
- Ποιος είναι υπεύθυνος για την αντιμετώπιση του προβλήματος;
- Έχουμε βρεθεί ποτέ στη θέση του θύτη ή του θύματος;
Κατεβάστε το αρχείο: Σκηνές εκφοβισμού