
Το παζλ των δικαιωμάτων του παιδιού

Θεματική Ενότητα
Δικαιώματα του Παιδιού

Ηλικιακή Ομάδα
7+

Μέγεθος ομάδας
8+

Διάρκεια
60 λεπτά

Υλικά
Όλα τα άρθρα της σύμβασης με μεγάλα γράμματα και κομμένα σε δύο κομμάτια, ένα μεγάλο χαρτί/χαρτόνι για κάθε ομάδα, μαρκαδόροι
Πηγή: Η δραστηριότητα αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο δραστηριοτήτων Φόρουμ ΜΚΟ με θέμα τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και την εφαρμογή της Λευκής Βίβλου για το Διαπολιτισμικό Διάλογο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το Φόρουμ πραγματοποιήθηκε 24-25 Μαρτίου 2011 στην Κωνσταντινούπολη.
Κριτήρια επιλογής: Μια δραστηριότητα για γνωριμία με τα δικαιώματα του παιδιού μέσα από παιχνίδι και ζωγραφική. Μέσα από τη συμμετοχή τους στη δραστηριότητα τα παιδιά μαθαίνουν για τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τις κατηγορίες δικαιωμάτων που περιλαμβάνει καθώς και την αξία της οικουμενικότητάς των δικαιωμάτων αυτών.
Προσαρμογές: Η δραστηριότητα εδώ δομείται με τον ίδιο τρόπο, με περιεχόμενο τα δικαιώματα του παιδιού. Στην πρωτότυπη μορφή της, το περιεχόμενο του παζλ ήταν τα δικαιώματα του ανθρώπου και οι θεμελιώδεις ελευθερίες.
Περιγραφή δραστηριότητας
Κόβουμε κάθε άρθρο της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού σε δύο ακανόνιστα κομμάτια. Βάζουμε σε ένα κουτί τα κομμένα στα 2 άρθρα της σύμβασης και ζητάμε από κάθε μαθητή να διαλέξει τυχαία ένα κομμάτι χαρτί. Τα ολόκληρα άρθρα πρέπει να είναι μισά σε αριθμό από τον αριθμό των μαθητών έτσι ώστε κάθε μαθητής να διαλέξει ένα κομμάτι με μισό άρθρο. Στη συνέχεια οι μαθητές προσπαθούν να βρουν μέσα στην τάξη το άλλο μισό του άρθρου της σύμβασης που κρατάνε. Κάθε δυάδα διαβάζει το δικαίωμά της και προσπαθεί να το αποτυπώσει στο χαρτί με μία ζωγραφιά.
Οι μαθητές παρουσιάζουν το δικαίωμά τους στην ομάδα ενώ οι υπόλοιποι μαθητές προσπαθούν να μαντέψουν ποιο δικαίωμα αποτυπώνει η ζωγραφιά.
Μετά από κάθε παρουσίαση γίνεται συζήτηση για κάθε ένα από τα δικαιώματα της Σύμβασης που παρουσιάζονται.
Μπορούμε να ζητήσουμε από τα παιδιά να σκεφτούν και να δημιουργήσουν ένα νέο δικαίωμα που θεωρούν ότι λείπει από τις παρουσιάσεις τους.

Συζήτηση και αξιολόγηση
Μετά τη δραστηριότητα συζητάμε:
- Έχουν όλα τα παιδιά στον κόσμο τα ίδια δικαιώματα;
- Ποιος είναι υπεύθυνος να εξασφαλίζει στα παιδιά τα δικαιώματά τους;
- Με ποιον τρόπο τα παιδιά μαθαίνουν για τα δικαιώματά τους;
- Ποιο θεωρούμε σημαντικότερο από τα δικαιώματα του παιδιου;
- Αν δεν έχουμε ένα από τα δικαιώματα της Σύμβασης, απειλούνται και τα άλλα;
- Υπάρχουν άλλα δικαιώματα που θεωρούμε ότι έπρεπε να περιληφθούν στις κάρτες; Ποια;
- Πώς γίνεται να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού;
- Πώς οι άνθρωποι διεκδικούν τα δικαιώματά τους;
- Πώς μεταφέρεται η γνώση για τα ανθρώπινα δικαιώματα από τα ΜΜΕ;
Τα άρθρα της Σύμβασης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το παιχνίδι δίνονται παρακάτω στο τέλος του εγγράφου.
Εναλλακτικά, οι μαθητές μπορούν αντί να ζωγραφίσουν, να παρουσιάσουν το δικαίωμά τους στην ομάδα σαν να είναι στατικές εικόνες. Να στέκονται δηλαδή σαν αγαλματάκια, σαν σε φωτογραφία, με τρόπο που να δείχνει το περιεχόμενο των δικαιωμάτων που έχουν να παρουσιάσουν με τα υπόλοιπα παιδιά να προσπαθούν να μαντέψουν.
Κατεβάστε το αρχείο: Το παζλ των δικαιωμάτων του παιδιού Δικαιώματα του παιδού Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού